Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли злоупотреби с власт и натиск върху директори и учители в Пловдив

ОУ „Пенчо Славейков" – град Пловдив, квартал "Столипиново"
Снимка: ouslavejkov.org

Защо масово се уволняват директори на училища в Пловдив? Има ли злоупотреби с власт и натиск върху директори и учители от страната на директора на Регионално управление по образование Пловдив Иванка Киркова? Към предаването със своя личен казус се обърна Екатерина Делинова – бивш вече директор на училище „Пенчо Славейков" – град Пловдив, квартал "Столипиново".

Според Екатерина Делинова уволнението ѝ е разчистване на лични сметки, защото свидетелствала срещу началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова в Икономическа полиция. "Уволнена съм на 15.11.2019 г. Заповедта за уволнението бе получена от нотариус от адвоката ми, без да ми е връчено Искане по чл.333 от КТ и без да е взето разрешение от Инспекцията по труда, да бъда уволнена, когато съм в болнични." Делинова разказва за "своеволия на управленски кадри, в случая на началник на РУО Пловдив, която, между другото, заема този пост, без да се яви на конкурс (прецедент в България) – и акцентира – "Ще потърся правата си в Европейската комисия и всички органи на ЕС, които гарантират опазване на тези права. Не е нужно български съд да се произнесе по евентуалното ми уволнение. След година и половина, две, когато това стане, колективът на училището ще има друг облик, не се знае и дали ще имам желание да се завърна на поста, ако съдът се произнесе в моя полза." 

Според Иванка Киркова – началник на РУО-Пловдив от 2011 г. – "са констатирани тежки административни и финансови нарушения, установени в резултат на множество проверки. Инспекциите са били след "сигнали от учители“. Единият касаел увеличението на заплатите на педагогическия персонал, което не било с 20%, както е договорено на национално ниво, а с 13.6. Експертите установили, че училищният бюджет има нужда от оптимизиране. Не било ясно как се изплащат средствата за обход на учителите. Освен това за повече от 80 ученици не били предприети мерки по механизма за обхват. Училище "Пенчо Славейков" плащало също 4500 лева месечно за охрана, а в същото време имало назначен портиер. Киркова подчертава, че Делинова има наложени две наказания – забележка и предупреждение за уволнение. От началото на годината до момента имала 13 болнични листа или 168 дни, което не ѝ позволявало да управлява адекватно училището."

Група от директори и учители от Пловдив и областта изразяват възмущение от произвола, който упражнява от години Иванка Киркова: "Обръщаме се към Вас, тъй като се опасяваме, че случаят отново ще бъде замазан, ще се заметат всички улики и доказателства, а Киркова ще продължи да печели за сметка на училищните бюджети чрез поставени лица, да заплашва и да всява страх у подчинените си."

За случая са сезирани образователното министерство и прокуратурата. Двете страни ще търсят правата си в съда.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна