Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова книга на проф. Хюсеин Мевсим

БНР Новини

Проф. Хюсеин Мевсим е известен учен, който отдавна изследва с упоритост, вещина и постоянство българско-турските културни контакти. Най-новата му книга „Земя пределна. Страници от българско-турските културни връзки“ продължава тази линия. 

Както споделя авторът: “Страници, които бавно или бързо, вдъхновено или вяло, ще дописвам до сетния си дъх, но с едничкото намерение да набера и да ям грозде, а не да бия или пъдя лозаря, според както гласи турската поговорка. Защото непростимият грях (а може би заблуда?) на увлечените и обхванати в не знам какви си сатанински бесове хуманитаристи от Балканския ареал е, че докато бият или пъдят лозаря, гроздето се вкисва, че и загнива на клона.“ 

Литературно-историческите сюжети на Хюсеин Мевсим отиват отвъд академичните занимания. Те носят заряда на любовта, с което ни правят съпричастни като читатели. И любопитството ни се разраства. Защото, освен че открива непознати моменти от културната ни история, свързана с Турция, Хюсеин Мевсим пише на богат български език. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна