Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хуморът като културност

Неделя, 1 декември, от 0.30 часа

Ст.Л.Костов
Снимка: Институт за литература при БАН

Известният комедиограф, Стефан Лазаров Костов, още по-известен като Ст.Л.Костов, е роден през 1879 г. Автор на едни от най-ярките български комедии като „Големанов“ и „Вражалец“. 

Изобличителният му хумор и до днес разсмива публиката в различни театрални салони. Гневът му е саркастичен, а моралната и политическата корупция, които водят и до човешка деградация, са основна линия в сюжетите му.

През 1929 г. във вестник „Литературен глас“ е публикуван отговорът му на въпроса литература ли е хуморът. Ето го: „Той не е литературен вид – него може да го има и в роман, и в драма, и в лирика. За жалост, в нашата литература го няма много. Ние сме духовити, но не сме хумористи. Явно: робство, немотия, тепърва зараждаща се култура. Хуморът е признак на културност. Хумористът се шегува и със себе си, осмива се – а това не можем да търсим в по-малокултурни среди. Това е висша душевна култура“.

Чуйте комедията „Мъжемразка“ от Ст.Л.Костов, пиеса за борбата за надмощие между мъжете и жените, която става все по-многозначително звучаща в прииждащите неясноти и многообразности от полове, а често и от вечните човешки обърканости. 

Участват артистите: Иван Андонов, Николай Николаев, Домна Ганева, Мария Стефанова, Невена Мандаджиева, Виолета Зюмбюлева, Кина Дашева, Жени Филипова, Маргарита Пехливанова и Васил Борисов.
Режисьор – Елка Драганова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени