Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ подновяват преговорите с талибаните

| обновено на 29.11.19 в 09:48
Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

При неочаквано посещение в Афганистан американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще възобнови мирните преговори с талибаните. По думите му групировката иска прекратяване на огъня.

Визитата на Тръмп в Деня на благодарността е първото му посещение в Афганистан като президент и идва седмица след размяна на затворници между Вашингтон и Кабул, която засили надеждите за постигане на мирно споразумение.

Тръмп благодари на войниците и посочи, че талибаните искат прекратяване на огъня:

"Те искат споразумение. Искат и това се дължи и на страхотната работа, която вършите вие. Така че това е и ваша заслуга и ви благодаря. Благодаря и на Вас, и на афганистанските войници", каза Тръмп след пристигането си в страната.

Талибаните потвърдиха, че са готови да възобновят мирните преговори 

Лидери на талибаните заявиха, че групировката провежда срещи с високопоставени американски представители в Доха от миналия уикенд и добавиха, че скоро ще бъдат възобновени официалните мирни преговори. В петък Забихула Муджахид, говорител на твърдолинейната ислямистка групировка, заяви, че те са готови да рестартират разговорите и че позицията им не се е променила. 

Тръмп спря мирните преговори през септември след като групировката пое отговорност за атака в Кабул, при която бяха убити 12 души, включително американски войник.

Американците планираха да намалят числеността на контингента си до 8600 души от сегашните около 13 000. Военното им присъствие започна преди 18 години след атентатите от 11 септември 2001 година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна