Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването на смъртта на малтийската журналистка достигна политическите върхове

Основният заподозрян за убийството на Дафне Каруана Галиция - бизнесменът Йорген Фенек, няма да получи имунитет в замяна на предоставяне на информация

| обновено на 29.11.19 в 16:39
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат е заявил на свои приближени, че планира да подаде остава заради политическата криза около разследването на убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, съобщи „Таймс ъф Малта“.

Говорител на Мускат не потвърди, но и не отрече информацията на вестника, предаде Ройтерс. 

След заседание, продължило цяла нощ, правителството в Малта реши, че основният заподозрян за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция - бизнесменът Йорген Фенек, няма да получи имунитет в замяна на предоставяне на информаци. Решението е взето по препоръка на министъра на правосъдието и полицията, заяви премиерът Джоузеф Мускат.

"Ситуацията е много сериозна", каза вицепремиерът Крис Ферне на път за заседанието, без да навлиза в повече подробности.

Разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция, разкрила в блога си данни за корупцията в правителството, беше убита при бомбен атентат през октомври 2017 г. Тази седмица двама министри и началникът на канцеларията на премиера подадоха оставка, след като имената им бяха свързани с разследването. Двамата министри не са обвинени. А Кийт Скембри, бившата дясна ръка на премиера Мускат и  началник на канцеларията му, беше освободен вчера от ареста, без да бъде обвинен.

Разследването на убийството на журналистката постигна напредък миналата седмица с ареста на влиятелния бизнесмен Йорген Фенек. Според местни медии таксиметров шофьор е разказал на полицията, че е действал като посредник между Фенек и предполагаемите убийци на журналистката. Таксиджията е казал, че е получил 150 000 евро от Фенек, за да плати на тримата мъже, които са били обвинени в извършването на атентата и очакват процес.

Според малтийски медии Фенек е заявил, че разполага с доказателства, които замесвали Скембри, но искал имунитет, преди да разкрие всичко. Той подал молба до президента на Малта Джордж Вела за помилване, допълва Ройтерс. В писмото с искането за помилване адвокатите на Фенек казват, че клиентът им може да предостави информация, свързана с Скембри, с бившия министър на туризма Конрад Мици и министъра на икономиката Крис Кардона, както и с други хора близки до премиера.

Адвокатите на Фенек казват, че президентското помилване се дава по препоръка на правителството и че правителството делегира правата в тази насока на премиера. Но тъй като в случая става дума за замесени хора близки до премиера то не трябва нито премиерът, нито членове на кабинета му да дават подобна препоръка. Според малтийски медии среднощното правителствено заседание може би да касае именно въпроса с помилването на Фенек.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени