Eмисия новини
от 20.00 часа

С промените в Закона за МВР, гласувани на първо четене в Народното събрание

Създава се Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма"

| обновено на 29.11.19 в 14:46
Снимка: БГНЕС

Депутатите гласуваха на първо четене създаването на нова Главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" с приемането на промени в Закона за МВР. Други изменения предвиждат 2 000 лева глоба при използване на физическа сила срещу полицай или пожарникар. Левицата оспори законопроекта с мотива, че с него се заличава ролята на полицията.

Новата мегаструктура ще обедини Специализирания отряд за борба с тероризма и Дирекция "Жандармерия" на Главна дирекция "Национална полиция". Тя ще е юридическо лице като другите главни дирекции в МВР и ще осъществява дейности, които пряко  се отнасят до защита на националната сигурност на страната и опазване на обществения ред.

Предвижда се и преобразуване на Научно-изследователския институт по криминалистика, който ще стане Национален институт. С промените в закона за МВР се въвежда още изискването да се прави тест за наркотици на кандидат служителите.

От БСП настояха за изцяло нов закон за МВР. Депутатът Красимир Янков оспори създаването на новата структура:

"Виждаме все по-нарастваща роля на звена, чиито предназначения по същество са акционни действия".

Красимир Ципов от ГЕРБ контрира:

"Какво по-логично от това е да бъде преструктурирано звено като Дирекция "Жандармерия" към Главна дирекция "Национална полиция" и на нея да и се придадат едно такова правомощие, свързано с противодействие на конвенционалната престъпност".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Мая Манолова

Мая Манолова иска президентско вето

публикувано на 14.12.19 в 20:05