Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма напредък в работата на Съвместната комисия по исторически въпроси България - Северна Македония

| обновено на 29.11.19 в 20:00
Двамата съпредседатели на Съвместната комисия проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев
Снимка: БГНЕС

Няма напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Северна Македония, стана ясно след поредната среща, която приключи днес в резиденция "Бояна".

Непреодолими са разногласията в разбиранията на спорните исторически въпроси между България и Северна Македония, заяви съпредседателят на Комисията от българска страна проф. Ангел Димитров. Той определи резултатите от проведената среща като незначителни и добави, че поставените задачи пред Комисията са извън нейните възможности:

"Имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на Договора за приятелство и добросъседство, който в крайна сметка предписа създаването на Смесената комисия. Не сме в състояние да говорим за постигнати сериозни резултати".

Няма напредък и по разногласията около личността на Гоце Делчев, заяви съпредседателят на Комисията от страна на Северна Македония проф. Драги Георгиев:

"Около Гоце Делчев отново имаме някои различни виждания и тук не се постигна никакъв напредък".

Стана ясно още, че е постигнато съгласие заседанията да се замразят до май догодина заради предстоящите избори в Северна Македония.

Предишното заседание в Охрид съпредседателите на комисията - проф. Ангел Димитров и проф. Драги Георгиев, определиха като неуспешно, поради несъгласие именно около личността на Делчев.

След срещата тогава премиерът на Северна Македония Зоран Заев настоя македонската страна в комисията да намери общ език с българската в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Той заяви, че целта на Комисията трябва да е изграждането на приятелство, а не да увеличава враждебността.

От своя страна българският министър-председател Борисов заяви, че народите на двете държави са братски и призова Северна Македония да погледне към бъдещето. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна