Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Сидни бе дадено началото на протестите срещу глобалното затопляне

В цял свят се очакват протестни акции с искания за действия срещу климатичните промени, София също се включва

протестът в Сидни
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Стотици хора, сред които много ученици, излязоха по улиците на Сидни, въпреки гъстия токсичен дим от околните пожари, за да участват в демонстрация по призива на шведската екоактивистка Грета Тунберг, предаде Франс прес. Те поставиха началото на нова серия от петъчни протести в целия свят срещу глобалното затопляне.

В Сидни демонстрантите се събраха пред централата на управляващата Консервативна партия, която те обвиняват, че омаловажава заплахата от глобалното затопляне.

От началото на сухия сезон в Австралия бушуват стотици пожари, опустошаващи щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. От началото на октомври шестима души загинаха, а стотици къщи и 1,5 милиона хектара бяха изпепелени от огнената стихия. Премиерът на Австралия Скот Морисън отхвърли гневно идеята за връзка между тези пожари и климатичните промени.

Австралия, която има 25 милиона жители, намали емисиите си на парникови газове повече, отколкото най-големите замърсители на планетата. Но страната си остава един от най-големите износители на въглища в света.

Очаква се подобни протестни акции да има днес в Мелбърн и други австралийски градове, както и в редица градове в други страни по света. Миналия месец милиони хора протестираха по света в рамките на петъчните стачки за климата.

Новите протести са в навечерието на международната конференция за климата, която започва в Мадрид на 2 декември. 

София също се включва в инициативата.

Довечера, в градинката до Народното събрание ще има нестандартна демонстрация като част от Световния петък без кожи. Мотото на четвъртото глобално шествие за климата, което ще се проведе днес в столицата е  „Да направим надеждата възможна, а не отчаянието убедително“. Дарина Коконова -- един от организаторите и активист от „Петъци за бъдеще –България“ каза за БНР:

„Ние не претендираме да сме експерти. Искаме политиката да слуша експертите, учените. За съжаление, в България все още се дава гласност на хора, които отричат тази наука и се опитват да подтиснат тези протести или факта, че това е глобална движение, а не само у нас. Трябва да се дава гласност на фактите и на това, че всъщност нищо не се прави, а точно напротив. Както виждаме дори на местно ниво с мръсния въздух и замърсяването на градската среда, това се случва и на глобално ниво. Затова –смяна на системата. Имаме и местни, и по-глобални искания! Трябва да се замислим за тази икономическа и политическа система, която поставя парите над хората, животните и природата, без които не можем“.

Веднъж на четири години да избираш най-малкото зло не е истинско право на глас и истинско участие във вземането на решения, убедени са младите.

В Пловдив

Сдружение „БГ - бъди активен“ организира в Пловидв голям форум „Град без отпадъци“. Събитието цели да активира работата за опазване и облагородяване на градската среда чрез успешно партньорство между граждани, институции и бизнес.

Биляна Милева от сдружението каза за БНР, че на форума ще има участници от Берлин и Будапеща. Берлинският пример е за устойчивост и разказва как местни ресторанти и заведения могат да намалят употребата на пластмаса и еднократни и прибори. Според Милева „Пловдив се чисти добре“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени