Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделчо Тотев: Болниците също трябва да бъдат включени в преговорите за здравеопазването

д-р Неделчо Тотев
Снимка: Радио Стара Загора

Нещата вървят главоломно назад. Всички го знаят и сякаш като щрауси си завират главата дълбоко в пясъците, за да избягат от действителността, която ни връхлита с все по-голяма сила.

Това каза за БНР д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници по повод тревожните статистики в здравеопазването. Според него и ръководителите на болници, които са работодатели, трябва да бъдат включени в преговорите за здравеопазването – за национален рамков договор и за клинични пътеки, а не само лекарското съсловие.

„Би следвало ние също да бъдем включени, без това да значи, че трябва да изключим Лекарския съюз. Може да се търси форма…Дано се промени и вземат да договарят хората, които трябвало да осигурят насъщния, а не да ни изправят срещу амбразурата, като казват на стачкуващите и протестиращите: „Отивайте си търсете парите от шефовете“. Откъде да ги вземем, като даже не сме участвали в преговорите. Не че някой би ни чул чак толкова и би направил всичко, но ние бихме използвали всички лостове…“.  

В момента се водят преговори за изпълнение на пътеките, но няма голяма част от стандартите за тях са отменени, предупреди Тотев.

Правителството отпусна 30 милиона допълнително за болниците в тежко състояние, но от тях само около 18 са достигнали до общинските болници, които са над 70. Тотев предположи, че останалите средства са достигнали до областните болници и психиатриите.

Ловешката болница, която от години е в лошо състояние, намалява дълговете си, а прокуристът Атанас Атанасов е оптимист за бъдещето ѝ:

„Приходите от основна дейност, най-вече по клинични пътеки и процедури, са леко завишени. Редуцирана е и счетоводната загуба, но все още продължава да е изключително висок размерът на общите задължения и на дела на просрочените. В последните месеци успяхме да издължим това, което се полагало на работещите в болницата за предходни периоди, така че към момента няма просрочени задължения към персонала. Няма и забавяне на трудовите възнаграждения - те се изплащат в пълен размер. Големият проблем е напускането в годините назад на ключови специалисти - лекари и друг медицински персонал, което е довело до закриване на някои цели отделения…“.

Голям проблем е и че много от лекарите са на „улегнала възраст“.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна