Eмисия новини
от 20.00 часа

С промени в НПК:

БСП предлага възможност за обжалване на отказите на прокуратурата да разследва

| обновено на 29.11.19 в 11:29
Снимка: БГНЕС

БСП внесе промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които отказите на прокуратурата да разследва жалби да може да се обжалват в съда. Ако магистратите преценят, че жалбата е основателна, то разследващите трябва задължително да реагират на нея. 

Според председателя на БСП Корнелия Нинова това е начин индиректно да се контролира работата на главния прокурор:

"Това, което предлагаме, е и способ да бъде разследван главният прокурор, защото когато някой жалбоподател подаде жалба в съда срещу акт на главния прокурор, това вече е стъпка за разследване на неговите действия, на това, че е отказал да образува производство и т.н. Може би не е в пълнота контрол за разследване върху главния прокурор, но е стъпка в тази посока".

ГЕРБ са скептични, съдът ще бъде претоварен

Парламентарната група на ГЕРБ е скептична към предложенията на БСП за промени в НПК, каза Красимир Ципов, член на Правната комисия и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Според Ципов и сега има съдебен контрол върху работата на прокуратурата:

"По отношение на това по какъв начин подлежат на контрол прокурорските актове във връзка с образуване на наказателно производство, към настоящият момент има инстанционен контрол в прокуратурата.

Въведе ли се и съдебен контрол, нека те да отговорят, ще има ли възможност съда да се занимава с нещо друго освен с това да контролира всеки един акт за образуване или отказ за образуване на наказателно производство".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Мая Манолова

Мая Манолова иска президентско вето

публикувано на 14.12.19 в 20:05