Eмисия новини
от 01.00 часа

"Бяла самота" - историята на легендарния алпинист Райнхолд Меснер за Нанга Парбат

Още една книга на легендарния алпинист Райнхолд Меснер е на българския пазар отскоро, а днес, в предаването “Хоризонт до обед” на БНР беше нейното първо представяне. “Бяла самота” разказва за едни от най-драматичните моменти в живота на Меснер - неговата трогателна история, свързана с връх Нанга Парбат, срещата с който до голяма степен предопределя по-нататъшния живот на първия човек, изкачил всичките 14 осемхилядника на планетата.

В момента на 75 години, Меснер оставя в историята на алпинизма изключителни постижения, най-популярните сред които са:

- първото изкачване на Еверест без допълнителен кислород - 1978 г. с Петър Хабелер;
- първото солово изкачване на Еверест, в чист алпийски стил - 1980 г.;
- първият човек в света с т.нар. Хималайска корона (някои от осемхилядниците изкачва по нови маршрути);
- първи траверс на осемхилядник - Нанга Парбат, през 1970 г., заедно с брат си Гюнтер Меснер.

Райнхолд Меснер
За Райнхолд Меснер именно тази експедиция - до Нанга Парбат*, се превръща в едно от най-важните събития в живота. Двамата братя (Райнхолд - на 26 години, Гюнтер - на 24) се качват по Рупалската стена и слизат по Диамирския склон. На слизане лавина убива Гюнтер. В следващите няколко години Меснер се връща още три пъти, а на четвъртия - през 1978 г., прави първото солово изкачване на осемхилядник от Базов лагер, по нов маршрут, по Диамирската стена.

Повече от 30 години след трагедията на Нанга Парбат продължават спекулации в алпийските среди около смъртта на Гюнтер, Райнхолд е обвиняван, че го е изоставил. През 2005 г. тялото е намерено и това слага край на съмненията. Оказва се, че събитията са били точно такива, каквито Меснер е описал.

Райнхолд (вляво) и Гюнтер Меснер
В тази книга той пише за черната и бялата самота. Черната, която изпълва човек с гняв, и бялата, която е избраната самота, самотата, която дава сила. Изкачвайки години по-късно Нанга Парбат отново, Меснер пише, че това е бил моментът, в който черната самота е станала бяла...

"Книга за любови и умирания, и за живота в интервалите помежду им..."

Райнхолд Меснер


Разговор по темата с Елеонора Гаджева - главен редактор на издателство "Вакон", и Момчил Дамянов - планински водач и консултант на книгата, чуйте в звуковия файл.

Момчил Дамянов и Елеонора Гаджева 
====
* Нанга Парбат (8125 м) - наричан често "планината-убиец", заради многото жертви там в началото на 20 век. Върхът е известен още като Диамир, което в превод означава "кралят на планините". Намира се в Западните Хималаи, Пакистан. Първото изкачване е осъществено от Херман Бул през 1953 г.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от