Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силвия Чолева: Духът на човек се изгражда до края

Снимка: apollonia.bg

„Радиото е живота ми в последните 20 години. Благодарна съм, защото имаше неща, които научих и които продължавам да научавам. За мен това е много важно. Тази динамика ми е много важна в живота, дава ми и надежда за това, че духът на човека се изгражда до края“. Това каза за предаването „Хоризонт за вас“ Силвия Чолева - водещ от програма "Христо Ботев". Тя си спомни идването си в БНР и обобщи:

"Аз съм писмен човек и за мен беше важен текстът. А тук е важно как говориш. За литературата, според мен, това е много добре, защото е важно нещата, свързани с литературата, да стигнат до повече хора. Радиото дава тази възможност по един много деликатен и фин начин, за разлика от телевизията например... Още като дойдох да работя преди близо 20 години чувах: „Ох, много сложни неща, дай да е по-популярно“. Обаче за мен това и досега ми е задача - да се опитам тези по-сложни неща да ги предам на слушателя по един по-разбираем начин, не „по-прост“ и „обикновен“, а по-разбираем. Мисля, че ако човек си направи труда, се получава. Но трябва наистина да положиш усилия, да си направиш труда един проблем да го сведеш до някакви разбираеми точки, които да кореспондират със слушателя…".

Чолева споделя, че най-трудно е да се пресъздаде връзката с поезията:

„Като правя интервю с поет, много често вече ми се случва той някак си да не може да обясни, да говори за своето писане. Малко са тези, които могат да го артикулират. Аз съм възприела в такива случаи тази тактика - да прочета или да накарам автора да си прочете стихотворение. Хората предпочитат да чуят творбата, вместо да им обясняваш какво точно значи тази творба… Поезията по принцип не е нещо, което лесно може да бъде артикулирано в медиите. Тя е все пак едно по-интимно нещо“.

Човек трябва да бъде в днешно време адаптивен и да намери начин да стигне до хората, категорична е тя.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!