Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на инфлацията в еврозоната през ноември

След два поредни месеца на спад годишната инфлация в еврозоната отскочи през ноември по-силно от очакваното, тъй като растежът при цените на храните и в сферата на услугите компенсира поредния спад на енергийните цени, показват предварителните данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се понижи през ноември с 0,3% на месечна база, но на годишна база нарасна с 1,0% след повишение с 0,7% през октомври, когато беше отчетена най-слабата инфлация в региона на единната валута от от ноември 2016-а година. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-сдържан отскок на годишната инфлация до 0,9 на сто.

По-силното ускоряване на ноемврийската инфлация е в резултат най-вече на повишението с 2,0% на годишна база на цените на храните, алкохола и тютюневите изделия (след растеж с едва 1,5% през октомври), като и с 1,9% на цените на услугите (след повишение с 1,5% месец по-рано), което успя да компенсира негативния ефект от поредно понижение с 3,2% на енергийните цени (след техен спад с 3,1% през октомври).

Графика на годишната инфлация в еврозоната

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се понижи през ноември с 0,5% на месечна база, но нарасна на годишна база с 1,3%, достигайки най-високо ниво от април и след повишение с 1,1% през предходния месец. Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Оповестените днес данни за потребителските цени са първите, откакто Кристин Лагард пое управлението на ЕЦБ и въпреки че са малко по-добри от прогнозите, те все още остават далеч от важното средносрочно целево ниво на централната банка за инфлация от близо, но под 2 на сто.

Г-жа Лагард ще обяви първото политическо решение на ЕЦБ по време на нейния мандат след срещата на централните банкери 12-ти декември, но редица икономисти и анализатори не очакват, че още на следващото заседание ще бъдат предприети някакви промени в настоящата стимулираща парична и лихвена политика.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени