Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туск предаде на Шарл Мишел поста председател на Европейския съвет

Шарл Мишел (вляво) пое поста председател на Евросъвета от Доналд Туск.
Снимка: БТА

Новият председател на Европейския съвет Шарл Мишел обеща да бъде по-предпазлив в туитовете. Той каза това днес на церемония по предаването на пълномощията от досегашния оглавяващ Съвета Доналд Туск.

„Като председател на Европейския съвет ще използвам цялата си енергия, за да намаля бюрокрацията. Нека работим заедно по този проблем. За мен ще бъде привилегия да служа на европейските граждани. Ще използвам всеобхватен подход за разрешаването на проблемите - иновативен и ефективен. Ще показвам собствен стил, открит за диалог и ангажиран с изграждането на мостове. И вероятно ще бъда по-предпазлив в туитовете, поне в началото“, подчерта доскорошният премиер на Белгия Шарл Мишел. 

Той допълни, че иска Европа да стане глобален лидер в зелената икономика, с работни места, иновации и висок стандарт на живот.

От своя страна Туск заяви, че „когато поемах поста от моя, а и вашия предшественик Херман ван Ромпьой (също бивш премиер на Белгия - б.р.), преди 5 години, дори не подозирах, че сценарият на моя мандат ще бъде като написан от Алфред Хичкок“.

„Може би си спомняте неговата рецепта за добър трилър. Той казваше: „Искам филм, който започва със земетресение и стига до кулминация“. От първите месеци на 2015 година Европа се бори с кризи - гръцката, украинската, миграцията, „Ислямска държава“ и нейните терористични атаки в рамките на нашите граници и само миг по-късно дойде и Брекзит“, каза Туск, който е бивш премиер на Полша, а наскоро бе избран за председател на Европейската народна партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени