Eмисия новини
от 20.00 часа

Патриотите искат разговор с ГЕРБ за доброволческите отряди

Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

От Парламентарната група "Обединени патриоти" искат разговор с колегите си от ГЕРБ по въпроса за създаване на доброволчески отряди, които да подпомагат работата на полицията в борбата срещу битовата престъпност. Депутатът Искрен Веселинов мотивира предложението с това, че подобни формирования ще подобрят сигурността в малките населени места и допълни:

„Създавайки настоящото управление и приоритетите, които подписахме за управленския мандат, имаме такава уговорка с ГЕРБ, че като една от сериозните мерки е за борба с циганската битова престъпност трябва да бъде създадена правната рамка за функциониране на такива доброволчески отряди. Имахме разговор с министъра на излизане от залата да се уреди материята в Закона за МВР".

От своя страна министърът на вътрешните работи Младен Маринов заяви, че се работи по идеята на „Обединените патриоти“ за промени в Закона за МВР. Той обаче изключи възможността на доброволци да бъде разрешено да извършват граждански арести:

"Смятам, че до определен момент може да се ползват доброволци за точно определени ситуации. Мога да ви кажа, че такава практика се случва например с ловните дружинки. Когато издирваме лице, което се е загубило в гората, в Балкана, в такива ситуации мисля, че може да се използва доброволчеството и трябва да сме много прецизни в това какви правомощия ще имат. Да не стигнем до саморазправи, както казахте вие, защото това е напълно възможно".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от