Eмисия новини
от 14.00 часа

Росен Петков: Дигитализацията съхранява, улеснява достъпа и помага за популяризиране

Дигитализацията дава втори живот на стари книги и картички
Снимка: invisibleserdica.org
Цяла седмица говорим за паметта в „Радиоприемница“ и на финала сме поканили специалист, който се грижи за съхраняването на това, което трябва да не забравяме като общество. Росен Петков е преподавател по компютърна графика в Техническия университет, а събеседването се завърта около дигитализацията на книжното наследство и фотографските материали, както и за съхраняването на старопечатни издания, на фотографска и кино техника.

В съвремието е особено важно да сме индивидуалисти, хора, общество, нация със запазена идентичност. От това произтича и значението на съхраняването на ценностите, на историята, паметта на съответната общност, смята Росен Петков.

Съхраняването на идентичността е пряко свързано с дигитализацията на нашето културно-историческо наследство. Важно е, защото ценностите може да се разпаднат, да се разрушат, да се загубят. Освен това дигитализацията дава възможност за популяризиране, за лесно разпространение, за използване в обучението.

Росен Петков Снимка: Ани ПетроваРосен Петков дава конкретен пример с емблематичен албум за стара София от 1912 г. на известния фотограф Димитър Карастоянов. Заедно с други издания (с изтекли авторски права) те са качени в интернет пространството за общодостъпно ползване.

Някои книги са интересни със стила си на оформление, други – с тематиката или илюстрациите – допълва Петков, който е и колекционер на редки издания. Колкото и скромни да са първите книжки през ХІХ век, те са събуждали българина за просвещение и знания. Показват българската култура и етнография.

Със съвременните технологии и приложения за различни устройства, лесно могат да се видят и трудно достъпни (поради големите разстояния например) или невидими обекти – полезни и за туристи, и за хора, жадни за образование. (Пример е Невидимата Сердика.)

В своя блог Росен Петков се е спрял специално на редките първи издания на „Под игото“ от края на ХІХ век, (вкл. и на английски език), някои от които притежава като колекционер.

Чуйте целия разговор на Белослава Димитрова с Росен Петков.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Сексуално образование в... комикси

публикувано на 12.12.19 в 16:00

Застрашените уралски езици

публикувано на 11.12.19 в 09:40