Eмисия новини
от 18.00 часа

Спомен за Христина Ангелакова

събота, 30 ноември, от 20 часа

2
Снимка: БГНЕС

Да си спомним за Христина Ангелакова. Помощник в спомените ще бъдат записите ѝ, запазени във фонотеката на БНР, и едно интервю от 1988 година, в което разказва за живота и срещите си с певци, диригенти и режисьори по нашите и световните сцени. След приключване на активната си певческа кариера тя продължава активно да участва в музикалния живот в страната. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, а от 2000 г. е доцент. В периода 2001-2004 г. е директор на Софийската опера.

В звуковия файл чуйте спомените на Христина Ангелакова за ученическите ѝ години.

С нейно участие беше създаден конкурсът за млади оперни певци в Панагюрище на името на Елена Николай. Дълги години тя беше главната движеща сила и вдъхновителка на летния фестивал „Моцартови празници“ в Правец. Фестивал, който отправи нов поглед към смесването на театър, музика, танц, нови технологии и създаде незабравими събития, като например гостуването на немския марионетен театър с операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт и „Лебедово езеро“ на Чайковски, постановките, посветени на различни велики писатели и музикалните превъплъщения на техни творби, творчески срещи с различни български музиканти, заключителните оперни спектакли на площада в града. Тази година фестивалът беше посветен на Христина Ангелакова, която почина на 20 май 2018 година.

Ето и разказът на Христина Ангелакова за ролите и за срещите ѝ с диригенти и режисьори.

Ще звучат арии от оперите „Фаворитката“ на Доницети, „Бал с маски“ на Верди, „Сестра Анжелика“ на Пучини, „Орлеанската дева“ и „Дама Пика“ на Чайковски, „Иван Сусанин“ на Глинка, „Момчил“ на Любомир Пипков, както и сцена от операта „Италианката в Алжир“ на Росини, спектакъл на Софийската опера от 1980 г. с диригент Михаил Ангелов и с участието на Христина Ангелакова (Изабела), Минчо Попов (Линдоро), Асен Селимски (Тадео), Павел Герджиков (Мустафа), Мария Димчевска (Елвира), Мила Дюлгерова (Зюлма).

Можете да чуете и Симфонична рапсодия за алт, мъжки хор и симфоничен оркестър от Йоханес Брамс с участието на Христина Ангелакова, ансамбъла за песни на БНР, камерен мъжки хор при Българска държавна консерватория, СО на БНР, диригент Руслан Райчев, запис от 1983 г.

Симфония „Песен за земята“ за тенор, алт и симфоничен оркестър от Густав Малер в изпълнение на Димитър Беров, Христина Ангелакова, Варненската филхармония, диригент Иван Маринов – запис от 1984 г.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от

Сбогом, Госпожо Стихийно бедствие!

публикувано на 06.12.19 в 12:14