Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да наемем филм през телевизора

Спомняте ли си времето, когато трябваше да съобразявате графика си с любимите ви телевизионни програми? А наемането на видеокасети от местния видеоклуб, които трябваше и да върнете навреме, за да не платите глоба за забавяне? Ако сте живели по това време, знаете, че реално нашето забавление определяше кога се прибираме и какъв график имаме.

Всичко това се промени с навлизането на интерактивната телевизия, която ни даде възможност да спираме, превъртаме и дори да записваме предавания. Тя е прекрасна технология, но за да я ползвате трябва да живеете в район, в който има изградена наземна оптична мрежа. Въпреки че телекомите непрекъснато развиват своята мрежа, тя обхваща основно големите градове и голяма част от клиентите нямат достъп до нея, а до традиционната кабелна телевизия, която също предлага широко разнообразие от канали, но не и възможността сами да определяме своето забавление.

Това на практика означава, че ако искате да гледате избран филм трябва да го гледате на компютър или пък да отидете на кино. Първото не е много удобно и със сигурност не е подходящо, ако желаете да се забавлявате в компанията на други хора. А пък второто е скъпо, трябва да изгубите време в път и да се съобразявате с другите хора в киното.

Интерактивната телевизия има и още един недостатък. Тя ни дава възможност да се връщаме само 7 дни назад в програмата, а и реално клиентът не може да гледа филм или друго предаване, което не е било излъчено през последната една седмица. Така нуждата от Video-on-Demand (VoD) или така нареченото „видео при поискване“ – възможността сами да наемем избран от нас филм директно от телевизора и да го гледаме в удобството на нашия дом – става все по-актуална и търсена.

В САЩ и Западна Европа вече има наложени услуги за VoD като Amazon Prime и Netflix. Те обаче са на английски език, нямат поддръжка в България и като цяло не се ползват много от българските потребители. Бяха направени опити за създаване на местни платформи, но те са много ограничени откъм съдържание и основно се поддържат от компютри или мобилни устройства, а не от телевизори.

Тази есен А1 представи свое ТВ решение, което компанията очаква да промени всичко това - телевизионната платформа A1 Xplore TV. Това е нова услуга, която предлага не само интерактивни функции, но и VoD. Освен, че можете да връщате, спирате и записвания предавания, вече можете и да наемете филми, които са били на големия екран само до преди няколко седмици. Услугата се инсталира като обикновената телевизия на телекома, на български език е и предлага всичко друго, което сте свикнали да получавате от вашия ТВ доставчик.

Разбира се, можете да ползвате A1 Xplore TV и само за гледане на интерактивна телевизия, но ако все пак ви се догледа нов филм на студия като Sony Pictures, Universal Studios и Paramount Pictures, можете да ги наемете за 48 часа директно от вашия телевизор и да платите за тях с месечната си сметка към телекома. Тази услуга на A1 Xplore TV се казва А1 Видеотека, а в момента предлага 23-ия филм в киновселената на Marvel – „Спайдър-Мен: Далече от дома“, една от най-популярните анимационни поредици – „Как да дресираш“, „Тайнственият свят”, „Мъже в черно 4“ и много други заглавия.

Друго предимство на Xplore TV е, че тя не се нуждае от оптична мрежа, което я прави достъпна до повече хора, включително до тези, които в момента нямат възможност да ползват интерактивни функции.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна