Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралство Заувари – пътешествие към детството

Един баща тръгва на път с тримата си сина. На път за Кралство Заувари. "Това кралство се намира в Златибор в едно малко село Любиш. Ние казваме, че това е на гърба на географията. Това беше едно село без пътища, без електричество, там аз измислях моите играчки. И това кралство Заувари е една от моите игри. "Заувар" е персийска дума, която значи нещо дребно, което искаме да запазим, защото в бъдеще може да ни потрябва."

През седмицата у нас гостува най-известният съвременен сръбски детски писател Любивое Ршумович. Писателят се срещна с младите български читатели, за да им представи книгата си „Кралство Заувари“. Заувари – по думите на автора – са всички онези дребни неща, които правят всяко детство щастливо. Книгата е написана по увлекателен и разбираем за децата, но и за родителите им начин. „Авантюрата“, в която се отправят тримата главни герои и техният баща, е едно обикновено пътуване в провинцията, по време на което обаче момчетата успяват да научат невероятни полезни неща за природата, за човеците, за отношенията и чувствата между тях, за животните и за всичко онова, което няма как да опознаеш в големите градове. А ние, читателите на тази книга, успяваме да научим още един начин, по който родителите биха могли да общуват със своите деца и да превърнат прекараното заедно време в нещо незабравимо за цял живот.

Любивое Ршумович сподели в предаването "Артефир", че е много важен личният пример, даван от родителите. Те трябва първо да направят библиотека у дома: "Книгата е велик феномен, книгата е една от най-големите тайни на цивилизацията. Книгата е най-големият приятел на човек. Някои казват, че това е кучето. Аз съм имал и книга, и куче, и за мен със сигурност книгата е най-добрият приятел. Моето куче Медо умря, за съжаление. Аз съм написал книги за Медо и той продължава да живее..."

"Не съществува училище за родители, макар че, ако питат мен, трябва да има такова", категоричен е писателят.

Любивое Ршумович е най-известният съвременен сръбски детски писател. Автор е на повече от 85 книги за деца, дълги години работи като редактор на Детската програма на Радио "Белград", след което преминава в ТВ "Белград", където пише и поставя над 600 предавания за деца. Много от стихотворенията и емисиите му остават незабравима част от детството на редица поколения. Носител е на почти всички литературни награди в бивша Югославия и днешна Сърбия, както и на редица престижни международни награди.

Превод в ефир: Кристина Асенова

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна