Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Standard&Poor's повиши кредитния рейтинг на България

| обновено на 30.11.19 в 01:19
Снимка: БГНЕС

Meждyнapoднaтa peйтингoвa aгeнция Standard & Poor's повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България с положителна перспектива, съобщиха от Министерството на финансите. Повишението е в резултат на устойчивото развитие на икономиката на България, без натрупване на макроикономически дисбаланси. Фискалните и външните баланси са силни, а напредъкът по присъединяването на България към Механизма на валутния курс II е стабилен.

Standard & Poor's повиши дългосрочния кредитен рейтинг на нашата страна с една стъпка до "ВВВ" от "ВВВ-", което означава, че България вече е класирана сред страните с втория най-нисък инвестиционен клас и от трите основни кредитни оценители.

Според рейтинговата агенция страната ни е изпълнила своите ангажименти по Плана за действие за присъединяване към валутно-курсовия механизъм ERM II и Банковия съюз, но също така Standard & Poor's отбелязва, че окончателното решение за това не е изцяло под нейн контрол.

Българското правителство поддържа стабилност на финансите на страната, тъй като се стреми да се присъедини към т.нар. "чакалня" на еврозоната, както и към Единния банков съюз, до април 2020 година.

S&P прогнозира, че българската икономика ще нарасне с 3,6% през 2019 година, което е малко добър растеж от предходната прогноза на кредитната агенция и отразява силното частно потребление с оглед на добрата трудова заетост и увеличението на заплатите.

Анализаторите очакват, че прогресивно укрепващата фискална и външна позиция на България ще продължи, като страната ще се развива устойчиво в условия на по-слаба външна икономическа среда.

В социалната мрежа Facebook министър-председателя Бойко Борисов определи повишения кредитен рейтинг на България като, цитирам, "поредната добра експертна оценка за политиките, които провеждаме в сферите на икономиката и финансите".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна