Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жертвите на терористичното нападение в Лондон - мъж и жена

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мъж и жена са жертвите на терористичното нападение в Лондон, извършено от ислямски екстремист, освободен преди по-малко от година от затвора, където е излежавал присъда за участие в заговор за взривяване на Лондонската стокова борса. 

Имената на жертвите още не са обявени от полицията. От тримата ранени две са жени и един мъж. Нападателят обаче е идентифициран като 28-годишният Усман Хан. 

Скотланд Ярд разследва как Хан, който е добре познат на властите и е бил освободен от затвора миналия декември преждевременно, като се е съгласил да носи специална гривна, за да бъде следено движението му, все пак е успял да извърши вчерашното нападение. 

Хан е един от общо 9 членове на терористична група, вдъхновена от Ал-Кайда, обвинена в заговор за взривяване на Лондонската стокова борса и изграждане на лагер за обучение  на терористи в Пакистан. 

През февруари 2012 година той получава неопределена присъда с минимум 8 години затвор, която през 2013-та е заменена със 16 години затвор. Мястото на нападението – сградата Фишмонгърс Хол на северния бряг на Темза до Ландън бридж, където се е провеждала оранизарана от университета в Кембридж конференция по въпроси на рехабилитацията на затворници – навежда на мисълта, че Хан внимателно е планирал действията си. 

Осем души загинаха и десетки бяха ранени при тероритично нападение на Ландън бридж на 3 юни 2017 година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени