Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Деянов: Няма революция в Румъния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Не мисля, че може да говорим за нова революция в Румъния, каза пред БНР журналистът Стилиян Деянов.

„Румънците се показаха по-малко търпими от други балкански народи да ги управляват слабо образовани политици. Голямата цел на PSD (Социалдемократическа партия), стана ясно за всички през този мандат, не беше да изпълни социалните си обещания, а да избави преследваните от закона нейни лидери. Съкровена цел на PSD, която българската олигархия в голяма степен е постигнала, е да използва, както си поиска, съдебната власт, да назначава прокурори, да контролира медии, да удря мислещите по различен начин. Това срещна отпора на румънското гражданско общество, до голяма степен на съдебната система, която имаше някаква независимост преди това. Резултатът е 3 млн. гласа по-малко в сравнение с това, което партията постигна на изборите за президент през 2014 г. Революция няма“, коментира той в интервю за предаването "Събота 150".

Румънският президент има ограничени правомощия, но все пак има лостове за въздействие, като например да свика референдум, номинира премиера, смята Деянов. 

Мнозинството в момента е неясно, посочи още журналистът и обясни:

„От скоро в Румъния има правителство на малцинството. Сигурно това правителство няма да има подкрепата за някои важни решения в областта на правосъдието, а и е блокирано от консервативността на правосъдната система“.

Според него страната излиза от много трудни 4 години: 

„Не бива да се заблуждаваме обаче, че идва в Румъния „снежанка“ от другата страна. Партиите от другата страна на политическия небосклон също имат своите проблеми, своите барони, своите зависимости. Следващата година, в която трябва да се проведат важните избори, ще станат ясни много неща“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени