Eмисия новини
от 20.00 часа

От "Системата ни убива" настояват Бисер Петков да бъде възстановен като министър

Председателят на "Системата ни убива" Вера Иванова
Снимка: БГНЕС

С остра позиция срещу отстраняването на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков излязоха майките от инициативата "Системата ни убива". Петков да бъде върнат на поста настояват майките в отворено писмо до премиера Бойко Борисов, по чието настояване министърът подаде оставка. В противен случай това ще е още един мотив за протестите им. 

В писмото си майките се обръщат директно към премиера с думите: "Протакането на реформата ще съсипе и унищожи човешки животи и в случая отговорността затова ще е единствено Ваша".

"Считаме, че мотивите Ви, че темповете на работа на министерството не отговарят на обществено-политическите очаквания, са абсолютно несъстоятелни!", пишат още те и припомнят, че Социалното министерство под ръководството на Бисер Петков създаде два ключови за живота на хората с увреждания закона - Законът за хората с увреждания и Законът за социалните услуги: 

"Именно при този министър стартира очакваната с десетилетия реформа в сферата на социалните политики за децата и хората с увреждания. Настояваме реформите да бъдат завършени и да не се протакат с неоснователно поискани от Вас оставки!".

Министър-председателят Борисов вчера поиска и прие оставката на министъра на труда и социалната политика с мотива "натрупани във времето основания". Премиерът счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания.

Председателят на инициативата "Системата ни убива" Вера Иванова заяви за "Хоризонт", че искането Бисер Петков да бъде възстановен на поста министър ще е още един мотив за протестите на майките.

"Той е експерт. Той не е политик. Може би затова му имаме доверие", заяви тя и допълни: 

"Да, ще протестираме. Миналата година ние успяхме да го върнем на поста му, за да довърши нещата и явно се очертава ние скоро да не се приберем".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от
Мая Манолова

Мая Манолова иска президентско вето

публикувано на 14.12.19 в 20:05