Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Бечев: Балканите не са приоритет на руската външна политика

Димитър Бечев
Снимка: БГНЕС

Балканите не са приоритет на руската външна политика, заяви пред БНР Димитър Бечев – преподавател в Университета на Северна Каролина и автор на книгата „Русия се завръща на Балканите“.

„Балканите са второстепенен въпрос, който от време на време възниква. Политиката на Русия е – "Балканите са слабо звено" и когато трябва да се осъществи натиск върху Запада, винаги там се намират пролуки. Русия няма същите ресурси като НАТО и ЕС и същата оферта към страните от региона“, отбеляза той в предаването „Събота 150“.

Бечев коментира и твърденията на сръбския президент, че наш военен аташе застрашава целостта на Сърбия с определени действия:

„На такива провокации трябва да се отговори твърдо и да не се подминават“.

Той предполага, че отношенията между Сърбия и Русия ще продължат в същия дух:

„Не очаквам по сделките, които са сърцевината на отношенията, да има някакъв завой и промяна“.

Според него решението на френския президент да блокира евроинтеграцията на целия регион е негативно:

„То подкопава ЕС и неговите усилия да налага стабилност и да помага на тези държави в региона да се реформират. Лек оптимист съм в дългосрочен план. За Северна Македония мнозинството държави-членки са за начало на преговорите. Изглежда ще се намери компромис, при който ще има ревизия на методологията за водене на преговори. Може би ще има зелена светлина за Северна Македония, Албания навярно ще остане да чака“.

Според него трябва да има целенасочени усилия и ясна стратегия как да се помогне на Северна Македония да се справи с вътрешните проблеми. Тук е залогът за ЕС, категоричен е Димитър Бечев.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!