Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Владимиров: Скептичен съм за спиране на газовите доставки през Украйна на 1 януари

Мартин Владимиров
Снимка: www.csd.bg

Скептичен съм, че ще се стигне до спиране на газовите доставки през Украйна на 1 януари, заяви пред БНР експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров.

„И двете страни намекнаха при всеки провален кръг от преговори, че в крайна сметка може да се стигне до временно споразумение, може би чрез анекс на сегашния договор. Все пак цяла Централна и Източна Европа в момента се подготвя като за война. Всички газохранилища в Централна Европа са пълни почти до максимум, за да се предотврати евентуална газова криза“, коментира той в предаването „Събота 150“.

По думите му България е най-малко подготвена за евентуална газова криза:

„Газохранилището в Чирен е с прекалено малък капацитет и при спиране на доставките през Украйна не може да поеме цялото потребление на страната, особено в по-студен период“.

Според него дори сериозно спиране на доставките през Украйна не би трябвало да има чувствителен ефект, ако то се ограничи до няколко седмици. Владимиров не вярва, че ще се повтори ситуацията от миналата газова криза, защото страната ни е по-гъвкава.

Центърът за изследване на демокрацията ще проведе няколко политически консултации следващата седмица във Вашингтон за това как да се начертае една по-дългосрочна енергийна стратегия за сигурност на доставките и за диверсификация не само от страна на природния газ, но и като цяло преход на енергийната ни система към едно по-устойчиво бъдеще, каза още Владимиров, който коментира и срещата между премиера Бойко Борисов и американския президент Доналд Тръмп в САЩ.

Целия коментар можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени