Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен спечелиха председателските постове в СДП

Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама отявлени опоненти на коалицията с консерваторите на Ангела Меркел бяха избрани за лидери на съуправляващата Германска социалдемократическа партия (СДП), съобщи агенция Ройтерс.

Норберт Валтер-Борянс и Саскиа Ескен спечелиха председателските постове с обещанието да предоговорят условията за коалицията с повече акцент върху социалната справедливост и инвестициите.

Зад техния апел застанаха 53 процента от социалдемократите. За Клара Гайвиц и Олаф Шолц, който ръководи финансовото министерство в правителството на Меркел, остана малцинството от партийните членове - 45 процента.

По регламент вчерашният избор подлежи на утвърждаване от партийната конференция на социалдемократите, която ще се състои идната седмица.

„Рано е да се говори за напускане на управляващата коалиция в Германия“, заяви Норберт Валтер-Борянс, който е известен с критиките си по адрес на съвместното управление с Християндемократическия съюз:
„Винаги сме казвали, че въпросът не опира просто до напускане на коалицията или да останем в нея за дълго. Изразихме се недвусмислено, че въпросът опира до съдържанието на нашето сътрудничество. Казахме, че искаме да направим повече по въпроса за климата, искаме значителни инвестиции. Трябва да бъде поставен въпросът и за разделението в обществото, трябва да определим и ясна позиция към нашия коалиционен партньор, както и да определим какво можем да направим заедно и какво не можем да очакваме. Тези въпроси трябва да бъдат обсъдени на партийната конференция“, каза той минути след избирането си заяви пред германската телевизия "Фьоникс". 

От коалиционния партньор ХДС обявиха, че са готови да продължат сътрудничеството със социалдемократите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна