Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Карабоев: Рамковата позиция за стратегическо партньорство не е договор, а чек

"Рамковата позиция за стратегическо партньорство не е договор. Това не е двустранен юридически ангажимент. Това е чек, ваучер". Това каза пред БНР журналистът от "Дневник" Петър Карабоев във връзка с договореностите след срещата на премиера Бойко Борисов с президента на САЩ Доналд Тръмп в Белия дом. По думите му не трябва да се надценява, но и не трябва да се подценява това, което се случи във Вашингтон. 

"Американската страна показа, че България би могла да се възползва от интереса, от финансовите и военните възможности на най-голямата и силна страна в света, но при определени условия", обясни той в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" и добави:

"Посланик Херо Мустафа каза през седмицата пред Атлантическия клуб, че започва разговор как рамката за стратегическо партньорство ще бъде изпълнена със съдържание".

Карабоев уточни, че за Комуникационния център във Варна, за който се говори на срещата на Борисов и Тръмп, е имало решение през 2014-а година на срещата на НАТО в Уелс:

"Преди година имаше изнесено заседание на Министерство на отбраната във Варна, на което адм. Митко Петев обясни какво се случва вече, има от доста месеци обявени обществени поръчки за строителни работи. Това не е нещо нова, което ще се случи".

Според него това е център, който би трябва да поеме комуникациите в Черно море, които в момента се извършват от база във Великобритания.

По думите на журналиста Америка би искала да се купуват нейни военни продукти, да се прекрати купуването на руско въоръжение е и да се внимава много с оборудване, което идва от Китай: 

"Във визията на САЩ инициативата "Три морета" е един пояс за сигурност, който минава от север на юг през цялата източна част на Източна Европа. В него те искат да има енергийна сигурност, т.е. драстично да се намали зависимостта от Русия, да има комуникации и да има комуникационна сигурност. Под комуникации се разбира 5G, а под 5G излиза винаги Китай".

Във връзка с отпадането на американските визи за България Петър Карабоев коментира, че думите на Тръмп са "въпрос на учтивост, но няма как да стане".

Според него, ако искаме да бъдем като поляците, на които отмениха визите за САЩ, след като заявиха пред Тръмп, че искат постоянна база в Полша, която може да се кръсти дори "Форт Тръмп", трябваше ние да заявим, че искаме този Комуникационния център във Варна, "а не да ни се заявява от Вашингтон колко важен е този център", категоричен бе той: "Аз не чух българската страна да отиде с нещо, с което да впечатли американците".

Цялото интервю на Явор Стаматов с Петър Карабоев в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени