Eмисия новини
от 02.00 часа

Нови знамена на ГКПП-Гюешево

Българското знаме е по-скъпо от европейското
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Нов комплект знамена - трикольор на България и флаг на ЕС - доставиха за зимния сезон за 41-метровите пилони на ГКПП-Гюешево, казаха служители на пункта. Заради тежките метеорологични условия на разположения на 1100 м. надморска височина ГКПП знамената се сменят всеки сезон. 

Двата пилона, високи над 40 м., на които се издигат българският национален флаг и този на ЕС, са монтирани в мандата на НДСВ, когато министър на регионалното развитие е Николай Василев. Заради голямата надморска височина и силния вятър знамената се износват бързо, късат се, и се подменят всеки сезон.  

Всяко от знамената е с площ от около 40 квадратни метра. Европейското знаме струва около 900 лева, националното - малко над 1 000 лева. Това е така, защото трикольорът се изпълнява по-трудно, той е с три цвята, докато европейското знаме е с два. Комплектът се изпълнява по поръчка. Имало е години, в които знамената на ГКПП-Гюешево са сменяни 4 пъти заради лошото време, коментират служители.  

Разходите по изработката и подмяната са на Агенция "Митници".   


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от