Eмисия новини
от 02.00 часа

В най-голямото село в Кюстендилско протестират срещу проект за предприятие

Жители на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново протестират срещу проект за откриване на предприятие за преработка на пластмасови отпадъци.
Снимка: Кирил Фалин, БНР

Десетки жители най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново, се събраха днес в центъра на селото на първи мълчалив протест срещу проект за откриване на предприятие за преработка и рециклиране на пластмасови отпадъци, каза кметът Софка Скоклева. Създаден е инициативен комитет, който ще координира по-нататъшните действия на недоволните местни хора. 

Още тази седмица ще бъдат внесени възражения срещу намерението за откриване на предприятие за рециклиране на пластмаса - до общината в Дупница, до РИОСВ-Перник и до др. инстанции, имащи отношение към издаване на разрешително такъв обект да заработи. Паралелно ще продължи и протестната подписка. 

Бъдещото предприятие ще е върху терен - ливада, на около 4 декара площ, в бившето ТКЗС. Земята ще бъде преотредена като неземеделска. Жителите на Яхиново -  над 2000, а лятото, с връщането на гурбетчиите, стигат и до 3000 -  са категорично против. Пластмасата ще пристига на бали, ще се мие и ще се разходва много вода, а водата става  все по-сериозен проблем навсякъде, коментираха участници в днешната първа проява на протест.  Опасяват се и от екозамърсяване.

Едва ли някой в селото е съгласен да има такова предприятие тук, казва кметът втори пореден мандат на Яхиново Софка Скоклева.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Ремонтират пожарната в Созопол

публикувано на 05.12.19 в 14:13
Знаковата сграда на Историческия музей в Русе е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер

Архитектурни бижута на Русе

публикувано на 05.12.19 в 13:36