Eмисия новини
от 01.00 часа

Шествие в София по повод Световния ден за борба със СПИН

Информационни пунктове и шествие на доброволци към БЧК  имаше в центъра на София по повод Световния ден за борба със СПИН-а. Той се отбелязва ежегодно от 1988 г в памет на починалите от вируса, в подкрепа на серопозитивните и в полза на по-добрата информираност на хората. 35 милиона души са починали от СПИН от началото на епидемията до момента.

На всеки 17 секунди някой в света се заразява с ХИВ.

По данни на глобалната програма по СПИН, близо 38 милиона души живеят с ХИВ - СПИН.

Превенцията и добрата информираност са ключа към справянето с проблема, казват експертите. В Деня за борба с епидемията Националната пациентска организация изпрати "отворено писмо" до лекарите у нас с призив да не бъдат дискриминирани хората заради ХИВ.

„ХИВ вече е контролируема инфекция“, се казва в писмото на организацията. „За съжаление не са единични случаите, в които на пациенти с диабет, онкологични заболявания или кардиологични проблеми се отказва директно или мълчаливо нужното лечение или хирургична интервенция заради ХИВ. Тази стигма убива хората“, се казва в посланието на пациентската организация.

В България функционират 13 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, както и 17 мобилни кабинета, които предоставят здравно-превантивни услуги сред уязвимите групи.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от

Ремонтират пожарната в Созопол

публикувано на 05.12.19 в 14:13
Знаковата сграда на Историческия музей в Русе е дело на австрийския архитект Фридрих Грюнангер

Архитектурни бижута на Русе

публикувано на 05.12.19 в 13:36