Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов преди конференцията за климата в Мадрид: Здравето на първо място

Премиерът е в Брюксел за заседанието на лидерите на страните-членки на ЕС.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отпътува за Мадрид, където ще участва в работата на 25-та Конференция по изменение на климата. Форумът започва утре. Преди него министър-председателите на страните от ЕС ще се срещнат с Урсула фон дер Лайен.

Евроинституциите поставят климатичните промени и опазването на околната среда на водещо място, предвижда се и увеличаване на финансирането по тези теми, посочи Борисов и допълни:

"Аз ще се опитвам да защитавам и нашите въглищни централи, и някои вредни производства, които имаме, за съжаление. Но, те казват друго: „Мислете, първо, за продължителността на живота. За 5 или 10 000 души може да намерите работа, но когато имате най-високата смъртност заради мръсния въздух и това, което бълват тея комини…“. Ето това изисква един дебат – докога, колко, по какъв начин, с какви мерки… Европа винаги е била най-зелена и най-активна. В един момент ще ни принудят, ако не се съгласим. Сигурно ще струва скъпо, но ще опитаме да го направим. Здравето на първо място! Искаме ли да увеличим продължителността и качеството на живота"


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени