Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българин със злато на Европейската купа по фехтовка в Германия

Снимка: Фейсбук страница на БФФ

Тодор Стойчев спечели индивидуалното състезание на сабя за кадети в Айслинген (Германия). Българинът взе златния медал в конкуренцията на 204 сабльори от повече от 20 държави. 

Това е третата поредна победа на фехтовача ни за Европейската купа в рамките на три седмици: Стойчев триумфира първо в „Сабята на Етрополски“ в София, а след това и в Букурещ. С първото място в Айслинген той излиза начело в класирането за Световната купа за кадети и има реални шансове да спечели комплексната Европейска купа в края на сезона.

В Айслинген Тодор Стойчев, чиито личен треньор е Ивайло Воденов, участва под ръководството на Кирил Захаринов. В групите той записа пет победи над фехтовачи от Германия, САЩ, Япония, Унгария и Русия, и една загуба – от представителя на Франция. 

В двубоя за влизане сред най-добрите 64 той се наложи с 15:12 над Зейад Нофал от Египет, а след това победи с 15:9 Фолайеми Акиниосойе от Великобритания. За влизане в топ 16 Тодор се наложи с 15:14 над Иван Ципин от Русия, а за място сред първите 8 – с 15:9 над Конрад Ондрик от Унгария. 

За място на полуфиналите българинът записа 15:3 срещу Едоардо Кантини от Италия. На полуфиналите състезателят на клуб „Свечников“ победи Матю Зу от САЩ с 15:8, а на финала се изправи срещу Никита Кисин от Русия и се наложи след оспорван двубой с 15:13.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!