Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел осъди европейските страни заради намерението им да търгуват с Иран

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският премиер Бенямин Нетаняху остро осъди европейските страни, присъединили се към механизма "Инстекс" за търговия с Иран, чрез заобикаляне на американските санкции, наложени на Техеран. "Дошло е време да се засилва натискът върху Иран, а не да бъде отслабван", се казва в декларация от канцеларията на Нетаняху, цитирана от Асошиейтед прес.

А в свое видеоизявление премиерът на Израел заяви, че европейските страни "трябва да се срамуват от себе си", че се стремят да търгуват с Иран, защото по този начин те му помагали да разработва ядрени оръжия.

Нападките на Нетаняху са заради оповестеното решение на още 6 европейски страни - Белгия, Дания, Финландия, Холандия, Швеция и Норвегия, да се присъединят към механизма "Инстекс", създаден от Германия, Франция и Великобритания за координиране на импортните и експортните плащания, така че европейските компании да могат да правят бизнес с Иран въпреки американския натиск. Те се надяват по този начин да убедят Техеран да спазва ядреното споразумение от 2015 г. със световните сили, което ограничава действията на Техеран в ядрената сфера.

От своя страна председателят на иранския парламент Али Лариджани изрази съмнения в ефективността на "Инстекс". На пресконференция той заяви пред репортери, че "не е ясно дали "Инстекс" ще даде конкретни резултати".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени