Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разследването за импийчмънт на Тръмп влиза в нова фаза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разследването за импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп навлиза в нова фаза. Днес Комисията по разузнаване в Камарата на представителите започва преглед на доклад с обобщение на данните от разследването.

Резултатите ще бъдат предложени на правната комисия, която ще обмисли дали има достатъчно доказателства за повдигане на обвинения, които могат да доведат до импийчмънт.

Правната комисия е планирала изслушване в сряда, по време на което специалисти по конституционно право ще изкажат мнение за това какви действия могат да се разглеждат като причина за импийчмънт.

Не е ясно дали Белият дом ще прати свои представители на изслушванията, но топ републиканецът от правната комисия Дъг Колинс заяви пред Фокс Нюз, че смята да призове председателя на комисията по разузнаване – демократът Адам Шиф, като свидетел.

Колинс поставя под въпрос мотивите на Шиф за провеждане на разследването. Шиф не е заявил дали смята да се съобрази с поканата, като той смята, че приносът му няма да има кой знае каква стойност.

При стартирането на новия етап в разследването републиканците показват, че са готови да продължат кампанията с обвинения в нелегитимност и прибързаност. Но демократите отговарят, че това е стратегия по отвличане вниманието от факти, които показват, че Тръмп е прекрачил правомощията си.

В петък председателят на правната комисия към Камарата на представителите Джери Надлър изпрати писмо до Белия дом, в което посочи 6-и декември като краен срок за решение за това в каква степен администрацията ще се включи в разследването.

Тръмп е обвинен в прекрачване на правомощията си и по-конкретно в оказване на натиск на Украйна да разследва негов политически опонент. Президентът отрича да е извършил нещо нередно. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени