Eмисия новини
от 05.00 часа

Пуснаха в експлоатация газопровода "Силата на Сибир"

| обновено на 02.12.19 в 16:51
Tелемост между Владимир Путин и Си Цзинпин за откриване на газопровода „Силата на Сибир“
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С официалното откриване на газопровода „Силата на Сибир“ Русия започна преки доставки на природен газ в Китай.

По телемост руският президент Владимир Путин и председателят на Китайската народна република Си Цзинпин дадоха начало на проекта.

От резиденцията си „Бочаров ручей“ в Сочи Владимир Путин заяви, че проектът извежда руско-китайското стратегическо сътрудничество в енергетиката на качествено ново равнище.

По думите му построяването на газопровода приближава Москва и Пекин до изпълнението на поставената заедно с председателя Си задача двустранният търговски оборот да достигне 200 милиарда долара до 2024 г.

Според Путин подписаният през 2014г. договор между Газпром и Китайската национална петролна и газова корпорация е най-мащабното споразумение в руската газова индустрия.

От своя страна китайският лидер Си Цзинпин нарече проекта "пример за дълбоката интеграция и сътрудничеството между двете страни". Газопроводът се простира от Чаядинското находище в Източен Сибир до границата с Китай в района на град Благовешченск. Съоръжението е дължина 2200 км и годишен капацитет 38 милиарда кубични метра газ

Очаква се газопроводът да заработи на пълна мощност през 2024-а. През следващата година Русия трябва достави на китайския пазар 5 милиарда кубични метра.

За сравнение – руските газови доставки в Европа възлизат на около 200 милиарда кубични метра годишно.

“Газпром“ и Китайската национална петролна корпорация отказват да разкрият формулата на цената.

От руския монополист посочват само, че китайците ще плащат толкова, колкото и европейците или 200-250 щатски долара за 1000 кубични метра газ.

Главният изпълнителен директор на Газпром Алексей Милер разпореди на дежурния диспечер да започне газовите доставки и докладва на двамата президенти: "Уважаеми Владимир Владимирович, уважаеми господин Си Цзинпин, кранът е отворен и газът постъпва в газопреносната система на Китайската народна република".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от