Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - преглед на печата

Глоби за 4 милиона и 850 хиляди лв. са наложени от Министерство на околната среда и водите за нарушения, свързани със замърсяване на водата и въздуха за девет месеца от началото на годината, заявиха от ведомството, цитирани от МОНИТОР. Относно водата проверяващите са открили превишение извън разрешените на индивидуалните емисионни ограничения (ИЕО), тоест химичното и биологично съдържание на това, което се излива в реки и други водоеми при заустване на отпадни води. Друго нарушение било заустването на отпадъчни води във воден обект без издадено разрешително, както и неизпълнение на условия от издаденото разрешително. От регионалните инспекции са издадени повече от 500 наказателни постановления на обща стойност над 4 млн. лв., разказват от ведомството.

Инсулти удариха 11 000 души, инфаркти покосиха 10 000 нашенци само за 1 г. В последните няколко години имаме категорични данни увеличаване на тези състояния и смъртността от тях, съобщава МОНИТОР. Това съобщи професор Иво Петров, председател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия, при откриването на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда. "Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика отбеляза проф. Петров.

Ако премиерът Бойко Борисов е целял да тушира социално напрежение с оставката на министъра на труда Бисер Петков, то ефектът от този ход по-скоро ще е обратен, показват първите коментари на изненадата от петъчния следобед. Борисов, който в последните часове е особено словоохотлив на теми като сумото, не коментира решението си, информира СЕГА. В съобщението на правителствената пресслужба лаконично се посочва, че "кадровото решение на премиера е въз основа на натрупани във времето основания. Министър-председателят Борисов счита, че темповете, с които Министерството на труда и социалната политика работи, не отговарят на обществено-политическите очаквания". Над главата на социалния министър от самото начало висят тежки облаци, но поисканата оставка съвпада във времето с поредния негативен доклад за потресаващите условия, в които държавата отглежда изоставените деца с увреждания. Той е на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания и бе огласен на 21 ноември, без да предизвика мощен отзвук в България. В петък темата бе продължена от Би Си Си с документален филм, който напомни за кошмара "Могилино". 

Месец преди края на годината бюджетният излишък на страната продължава да е над 1 млрд. лв., съобщава СЕГА Според данните на финансовото министерство в края на ноември превишението на приходите над разходите по консолидираната фискална програма (държавния бюджет заедно с бюджетите на общините, на съдебната власт, държавното осигуряване и здравната каса) е 1.072 млрд. лв., или 0.9% от БВП, почти колкото бе и в края на октомври.  В същото време Законът за държавния бюджет е разчетен с 2% дефицит. Заради покупката на осемте американски изтребителя през юли финансовото министерство изтегли 1 млрд. лв. дълг, а Народното събрание актуализира бюджета, като завиши разходната част с необходимите 1.8 млрд. лв. Това увеличи дефицита от първоначално планираните 600 млн. лв. на 2.4 млрд., или 2% от БВП. Сега правителството има един месец да изхарчи над 3 млрд. лв., ако смята да изпълни параметрите на бюджета. Все пак преди дни финансовият министър Владислав Горанов заяви, че годината ще приключи с далеч по-нисък дефицит от планираните 2%, но не уточни с колко.

Агенция "Пътна инфраструктура" сама е създала условия строителството на магистрала "Струма" в най-тежкия участък - от Крупник до Кресна, да излезе златно на данъкоплатеца, пише СЕГА. Тя тихомълком е благословила поскъпването на строителството, изменяйки постфактум условията за провеждане на двете обществени поръчки за този участък. Така, вместо да бъдат отстранявани от надпреварата, фирмите, надхвърлящи прогнозната стойност на поръчката, са допуснати до нея. Един от кандидатите с високи оферти вече спечели.   Това показа проверка на "Сега" на документацията за обявените от АПИ две обществени поръчки за изграждане на магистрала "Струма" в района на Кресна. Участъкът е разделен на две отделни позиции с дължина от 13,2 и 10,4 км, като класирането за първия лот бе обявено преди дни. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени