Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йордан Димитров: Повечето от хората с увреждания са неактивни на пазара на труда

Снимка: БГНЕС

„Към първото деветмесечие на годината около два пъти повече хора с увреждания са си намерили работа в рамките на Бюрата по труда. Но все още тези лица са активните на пазара на труда. Огромният проблем на лицата с увреждания е огромният брой неактивни – не търсят работа или не работят“. Това каза пред БНР Йордан Димитров, консултант на Националната федерация на работодателите на хора с увреждания.

„Квотите за работодателите за наемане на хора с увреждания беше нелоша, но недостатъчна стъпка. Но продължава да има недоверие между двете групи… Все още работодателите не припознават тази група като възможен ресурс, който да им свърши работа“, допълни Димитров в предаването „Преди всички“.

Той припомни статистиката, че на Запад около 60-70% от хората с увреждания работят, а в България те са около 30%.

„Едно от нещата, които все още ги няма у нас, въпреки че има законодателство в тази посока, е огромното разнообразие на услуги за подкрепена заетост, които обикновено се правят от неправителствения сектор... Специализираните предприятия и центровете за защитена заетост имат своя потенциал, но трябва да бъдат насочени към по-тежките форми на хора с увреждания“.

Интервюто с Йордан Димитров можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени