Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едномесечна стачка в основна лондонска жп компания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пътуващите с влакове във Великобритания от днес са застрашени от едномесечен хаос по линиите на жп компанията "Саут уестърн рейлуей" (South Western Railway) в разгара на Коледните празници. Причината е провалът на преговорите със синдикатите, информира "Франс прес". Услугите на железопътния превозвач се ползват от около 600 000 души дневно.

Членовете на Националния съюз на работещите в железопътния, морския и обществения транспорт (RMT) посочиха, че ще спрат работа от 2 декември до Нова година по линиите, които свързват Лондон с част от околностите му и югозападни английски градове като Бристъл и Портсмут.

Стачката ще бъде прекъсната единствено за парламентарните избори на 12 декември, за Коледа и на 26 декември ("Боксинг дей"). Преговорите между "Саут уестърн рейлуей" и Ер Ем Ти попаднаха в задънена улица, като синдикатът обвинява ръководството на железопътната компания, че е "сринало" опитите за постигане на компромис.

Спорът е за наличието на кондуктори във влаковете. "Саут уестърн рейлуей" планира отговорността за затваряне на вратите да бъде прехвърлена от кондукторите на машинистите.

Антъни Смит, генералният директор на независимата асоциация за защита на ползвателите на транспорта "Транспорт фокус" (Transport Focus) осъди в комюнике новината за стачката. Според него пътниците са все по-засегнати и може би ще трябва да анулират ваканционните си планове за Коледа или да минават през много трудни обиколни маршрути, за да отидат на работа.

Лошото функциониране на железопътния сектор, където често има стачки, закъснения, анулирания и увеличения на цени, е част от темите, които се обсъждат в предизборните кампании на партиите. Консерваторите обещават сериозно да инвестират в инфраструктура, а лейбъристите говорят за ренационализация на железопътните превозвачи.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна