Eмисия новини
от 11.00 часа

Владислав Панев: Проблемът с "Топлофикация София" от общински става национален

Това ръководство постига рекордни негативни резултати, отбелязва общинският съветник

Владислав Панев
Снимка: БГНЕС

Оставка на цялото ръководството на "Топлофикация София" и премахване на двустепенното управление на дружеството заради рекордните загуби за първите 9 месеца на годината. За това ще настоява общинският съветник от Демократична България Владислав Панев, тъй като според него проблемът с енергийната компания от общински се превръща в национален.

Загубите на "Топлофикация София" за първите девет месеца на тази година са 88 милиони лева. 

"Имайте предвид, че според бизнес плана на дружеството за 2019 година загубата трябваше да бъде само 14 милиона. Директорите на компанията обясниха, че част от проблема се дължи на повишените цени на въглеродните емисии, които носят около 30 милиона допълнителна загуба, но, така или иначе, не можах да намеря смислено обяснение за останалата част от загубите", заяви в предаването "Хоризонт до обед" общинският съветник в Столичния общински съвет Владислав Панев.

Фиксираната цена на електроенергията от Комисията за енергийно и водно регулиране е 19,9 стотинки на киловат час.

"По такава цена НЕК изкупува ток от "Топлофикация" и след това "Топлофикация" обаче не получава пълната цена, тъй като продава на електроенергийната борса електроенергията си на по-ниски от референтните цени, т.е. ако средната цена на борсата е Х стотинки и "Топлофикация" продава на Х минус примерно 3 стотинки, тя не получава пълния размер от определената от КЕВР цена, а получава 19 стотинки минус 3", посочи общинският съветник.

Дълговете на "Топлофикация София" са 900 милиона лева към "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг, допълни Владислав Панев.

"Топлофикация София" продава енергия на цени, които са по-високи от пазарните, отбеляза още той.

"Не я продава тази енергия само на софиянци, не само те са потребители на ток, а на всички български граждани и компании. Така че от една страна всички българи плащат или ще плащат по-високи цени за електроенергия, по-високи данъци, защото тези задължения, ако не бъдат изплатени, те директно отиват в загуби на "Булгаргаз" и на БЕХ и съответно държавата трябва да ги компенсира по някакъв начин", обясни Владислав Панев.

Само за тази година задълженията на "Топлофикация София" към "Булгаргаз" са нараснали със 100 милиона лева.

"Според мен, ако "Топлофикация" фалира, няма да е заради взаимоотношенията й с държавни фирми, по-скоро заради взаимоотношения с частни фирми. Управлението на държавата и на общината са на една партия или една коалиция от партии, така че те не вярвам в следващите година-две да позволят сериозни сътресения точно преди парламентарните избори, с "Топлофикация", която снабдява с парно стотици хиляди столичани", каза още Панев.

На заседание на  общинския съвет Владислав Панев ще поиска дружеството да премине към едностепенна форма на управление и да бъде сменен целият надзорен съвет. "Съответно минаването към съвет на директорите, така че той да бъде на много по-пряко подчинение на общинския съвет."

"Никога не е била на 88 милиона лева загуба за деветмесечието на която и да е година", коментира още Панев.

"Тази година даже те бяха на загуба включително за първото тримесечие. Това е силният отоплителен сезон. Никога "Топлофикация" не е била на загуба за периода януари - март, на която и да било година, откакто има тримесечни публични отчети на компанията, т.е. постигаме едни негативни рекорди при това ръководство, които са непознати в историята", допълни той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от