Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болницата в Петрич вече е с отделение по клетъчна терапия

Снимка: Югозападната болница

Югозападната болница в Петрич разкри отделение по клетъчна терапия. Първите пациенти, които ще бъдат лекувани със стволови клетки, са подбрани от водещи специалисти от Националния център по сърдечно-съдова хирургия в Москва.

Отделението по клетъчна терапия вече е оборудвано с високотехнологична апаратура, като в момента се провежда и обучение на местните лекари, сподели хирургът д-р Иван Петров:

“Обучаваме се вече. Предприели сме стъпки в началото на този вид терапия“.

Иновациите и разкриване на нови медицински услуги за населението е основна амбиция на Югозападна болница, в която участват четири общини - Сандански, Петрич, Кресна и Струмяни.

Първите стъпки за прилагане на лечение със стволови клетки са част от тази политика, заяви кметът на Петрич Димитър Бръчков:

“Терапията със стволови клетки е изключително ограничена като ползване в България, но в крайна сметка ние опитваме в момента. Резултатите ще ги следим много внимателно. Първите пациенти вече са набрани. Има специалисти от Москва, които дойдоха да разясняват, да показват и да прилагат това лечение с наши пациенти“.

Всички необходими изследвания на първите пациенти са направени и терапията за тях е потвърдена от Националния център по сърдечна хирургия в Москва, каза завеждащият хирургично отделение д-р Иван Петров.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени