Eмисия новини
от 08.00 часа

Тоня Димитрова: Поляризацията на американското общество стигна и до нас

3
Снимка: личен архив

През 2017 година с Тоня Димитрова, тогава журналист от БНТ, направихме поредицата „Истории иззад Океана“. Тогава тя беше първата българска журналистка, спечелила стипендия на шведска фондация, която поставя задача пред европейските журналисти да опознаят по-добре американците.

По своята индивидуална програма Тоня Димитрова обикаляше цялата страна сама и без камера. За слушателите на програма „Христо Ботев“ и „Мрежата“, тя направи  обстойни репортажи, в които ставаше дума за разделението на американското общество, за страховете на обикновените хора, за контраста между големите и малките градове. Срещна ни с различни хора, със социални и религиозни  групи.

Този път Тоня Димитрова, като международен репортер на програма „Хоризонт“ на БНР,  отразяваше срещата Тръмп – Борисов във Вашингтон.

Впрочем състояла се в навечерието на публикацията на един  критичен  текст, написан от бившия посланик на САЩ у нас Джеймс Пардю, в който той недвусмислено заявява, че Тръм и Борисов използват еднакви тактики за сплашване на медиите.

И макар по време на срещата между двамата лидери да нямаше очакване медиите да бъдат обсъждани, в тяхното общо изявление темата се появи.

За доближаването до американските медии, за смелостта на българските журналисти да задават въпроси и защо фокусът на това посещение на високо ниво беше изместен, разговаряме с Тоня Димитрова в „Мрежата“ на програма „Христо Ботев“.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.

Галерия

Още от