Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите в Аржентина вече ще имат и телевизионно предаване

След успеха на онлайн радиото, Иван Цанков и Аксиния Иванова правят следваща стъпка

Иван Цанков
Снимка: Добромир Цветков

Иван Цанков и съпругата му Аксиния Иванова са основатели на Българското дружество в Аржентина. Първоначално двамата създават сайт за българските обичаи и традиции, който бързо набира популярност сред диаспората ни, а по-късно правят и онлайн радиото „Моята България“. Надяват се скоро българите в Аржентина да могат да гледат и телевизия на български.

Първите сведения за български имигранти в Аржентина са от началото на миналия век, но големите емигрантски вълни са след националните катастрофи и след двете световни войни, поради тежката икономическа ситуация в страната, разказва Иван Цанков пред "Хоризонт".

"И другата причина е, че тогава аржентинското правителство решава да направи една, своего рода рекламна кампания чрез легациите си в европейските страни, като Аржентина обещава на всеки заселил се в тази страна толкова земя, колкото може да обработва. Това за изгладнелия български народ просто е било манна небесна и групи се устремяват към Аржентина без пари, без въобще да знаят езика, просто авантюра."

Българските общности

Пристигайки в Аржентина, българите са качвани на влакове и пращани по места с голям недостиг на работна ръка. Най-голямата българска общност в Аржентина е в провинция Чако, където са се обработвали големи плантации с памук и е имало непрекъснато търсене на работници. Провинцията се намира на разстояние от около 1500 - 2000 километра от столицата Буенос Айрес.

"Другото място е било още по-далечно - Комодоро Ривадавия, провинция Чубут, където пък има нефтени залежи. Там отива втората голяма група. И третата голяма група е в  един град близо до Буенос Айрес - Барисо се казва, заради хладилните инсталации. Както знаете Аржентина е номер едно производител на месо и естествено в този бранш също е имало голям глад за работна ръка. В Буенос Айрес се заселват по-малки групи и то от интелектуалци, които също са емигрирали по различни причини там", допълва разказа си Иван Цанков. 

Не е ясен точният брой на българите, които живеят в Аржентина, вероятно са 70-80 хиляди души, уточнява Цанков.

"Но има една особеност за Аржентина, която я отличава в други страни, където има българска диаспора. Там преобладаващата част от българите са всъщност наследници на български имигранти, които вече достигат до четвърто поколение и тези хора, те са аржентинци всъщност, с български паспорти някои от тях. И фамилията им, която завършва на "..ов", всъщност показва, че те са българи. Нищо повече от това, за съжаление. Не знаят езика ни естествено. Много малко от тях са ходили в България заради разстоянията и финансите, но пък компенсират всичко това с огромен интерес към всичко българско", коментира още той.

Баница и кебапче

Този интерес към корените вдъхновява Иван Цанков и съпругата му да създадат сайт, посветен на българската култура. В началото той е на испански език, тъй като повечето ни сънародници в Аржентина не говорят български, но пък интересът към всичко, свързано с родината на техните баби и дядовци, дошли в Южна Америка от другия край на света,  бил огромен. Особено към баницата.

"Ние започнахме първо с информационен сайт, който информираше за всичко, свързано с България - история, празници, обичаи - до кухня, която се оказа най-атрактивната рубрика, защото те от баби и дядовци са чували за баница, да речем, за кебапче. И ние публикувахме само такива рецепти, които са традиционни български храни", пояснява Иван Цанков.

Към сайта са прибавили секция на български, в която са публикували информация за Аржентина.

Иван Цанков

"Отзвукът, който беше след излизането на сайта, защото той беше първият сайт на испански,  свързан с България, просто нямаше други такива, имаше стотици коментари, писма, обаждания по най-различни теми. Направихме една рубрика, която се казва "Търся корените си", защото много от тези хора все още имат някакви роднини в България и, загубили вече връзка, искаха по някакъв начин да ги свържем, да намерим техните предци. Ние направихме тази рубрика, където много хора ни пишеха, за да им помогнем за това нещо, също много популярна рубрика. Това ни окуражи да направим радиото, защото все пак е едно стъпало по-високо, по-атрактивна медия", отбелязва Иван Цанков. 

Онлайн курсове по български

Програмата на радиото е на испански език, тъй като много малко от сънародниците ни - вече трето и четвърто поколение имигранти в Аржентина - говорят български. Затова огромен се оказал интересът към онлайн курсовете по български език, които радиото "Моята България" излъчва.

"Което е всъщност единствената алтернатива на желаещите да научат езика, защото, както казах, компактните общности са на хиляди километри от Буенос Айрес, т.е. да се направи присъствен курс е невъзможно и по тази причина имаше голям отклик. Обаждаха ни се хора от тези провинции. Обаждаха ни се хора от съседни страни, да речем Уругвай, където има българи, желаещи също да учат езика. Това ни принуди да го повтаряме, 8 пъти досега сме го излъчвали. Курсът е от сто урока", подчертава Иван Цанков.

Така ентусиазмът на Иван Цанков и Ася Иванова от Асоциацията на българите в Аржентина заразява все повече наши сънародници, като интересът към българското надхвърля границите на Аржентина. Следващата стъпка в разпространението и опазването на българските традиции на южноамериканския континент е създаването на интернет телевизия.

"В началото на следващата година, след празниците, тогава ще бъде първото предаване. Схемата ще бъде един път в месеца предаване 30-минутно, по същия начин - на културни теми, без всякаква политика или новини, или каквото и да било друго. Ще има публицистични предавания и тази линия на кампанията, която чрез радиото правихме - разговори с именити съотечественици или аржентинци с български произход. Това е, което сме замислили за начало", обяснява Иван Цанков.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна