Eмисия новини
от 01.00 часа

По следите на безценните документи 1

Тръгваме по дирите на безценните документи, за да търсим пътя, който изминават, докато попаднат в ръцете ни. Влизаме в хранилищата и лабораториите за реставрация и консервация на Националната библиотека, Църковния архив, Центъра за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, Института за изследване на изкуствата, БАН, Етнографския музей, Музеят на МВР, където експерти ни показват реставрационни методи на стари свитъци, пергаменти и книги. Разказват ни историите на различни документи и през тях илюстрират спецификата на текстовете, боите, с които са написани и украсени те.

Епизод 1 е със заглавие: „Да изкъпеш книга или реставрацията на един празничен миней“. В него експерти и учени разказват за реставрацията на книжните паметници. Виждаме листоотливната машина за реставрация на Стела Алкалай, една преса „мастодонт“ и химическата лаборатория в Националната библиотека. Събеседници: проф. Боряна Христова, от катедра „Библиотекознание, научна информация и културна политика“ във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, проф. Елисавета Мусакова от Института по изследване на изкуствата към БАН, проф. Вася Велинова, ръководител на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“, д-р Бояна Минчева, ръководител направление „Опазване на ръкописно документалното наследство“ в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ и Наталия Владинова, консерватор и реставратор в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.Специално благодарим на Мартин Хафизи и „Half easy trio“, които подариха музиката си, използвана в епизода.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от