Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш с предупреждение за глобалното затопляне

Изказване на Гутериш на 25-ата конференция по измененията на климата в Мадрид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На откриването на 25-ата конференция по изменението на климата (COP25) в Мадрид генералният секретар на ООН Антониу Гутериш отправи категорично предупреждение към делегатите от близо 200 страни, че бъдещето на планетата и на човечеството е в ръцете им:

"В критичен момент сме в съвместните усилия да ограничим опасното глобално затопляне. До края на настъпващото десетилетия, ще сме на един от два пътя. Единият е пътят на капитулацията, при който ще сме проспали точката, от която няма връщане, като ще сме застрашили здравето и безопасността на всички на планетата. Наистина ли искаме да бъдем запомнени като поколението, което си е заровило главата в пясъка, което е губило време, докато планетата е горяла? Другият вариант е пътят на надеждата, на устойчивите решения, пътят, където изкопаемите горива остават там, където им е мястото - в земята, и където ние вървим към въглероден неутралитет до 2050-а година", посочи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Той също така предупреди, че съкращаването на емисиите на парникови газове, договорени досега във връзка с Парижкото споразумение, е "напълно недостатъчно" за постигането на целта - ограничаване на глобалното затопляне до +2 градуса по Целзий, или дори до +1,5 градус в сравнение с прединдустриалната епоха.

Бездействието би струвало по-скъпо от активния подход, заяви на форума новата председателка на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. До 10 дни ЕК ще представи своя план за опазване на околната среда, обеща тя.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова в изказването си за "зелена революция". "Имахме индустриална революция, имахме технологична революция, сега е време за зелена революция", заяви той.

Планираните за следващите две седмици разговори в Мадрид, целящи укрепване на Парижкото споразумение от 2015 година за ограничаване на глобалното затопляне, започнаха на фона на необичайно тежки климатични бедствия през тази година - от  пожари в Арктика, Амазонка и Австралия до интензивни тропически урагани.

Сред делегатите на форума в Мадрид е и българският премиер Бойко Борисов.

Следващите две седмици ще бъдат голямо предизвикателство в момент, когато лидерите се опитват да намерят решение на спорните въпроси от миналогодишната конференция в полския град Катовице, включително създаването на функционираща система за търговия с емисии и компенсиране на бедните страни за свързаните с климата щети и загуби.

Делегатите се надяват да използват срещата на върха, за да даде нов позитивен тласък на процесът, който ще се сблъска с момент на истината през следващата година, когато правителствата ще трябва да представят по-амбициозни предложения за намаляване на производството на парникови газове, допринасящи за глобалното затопляне.

COP25 се смята за подготовка за още по-важната конференция догодина, на която страните трябва да поемат още повече ангажименти за справяне с климатичната криза, отбелязва ДПА.

Само 68 страни са обещали да повишат поетите ангажименти за съкращаване на въглеродните емисии преди срещата в Глазгоу догодина. Те обаче представляват само 8 на сто от световните парникови емисии, казват експерти, цитирани от АФП.

Задачата за укрепване на Парижкото споразумение обаче се усложнява от решението на администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп да започне официално оттегляне от сделката.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна