Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

80 години от рождението на баса Стефан Димитров

Снимка: архив Любен Димитров

В „Неделния следобед“ припомнихме изкуството на българския бас Стефан Димитров (22 ноември 1939 - 13 август 2004) – един от водещите солисти на Русенската опера от втората половина на ХХ век, изпял почти всички басови партии от репертоара на театъра през 70-те и 80-те години. Онези, които са го гледали на сцена, с възторг си спомнят красивия му глас – мощен, обемен, с великолепен тембър, както и яркото актьорско дарование.

В края на 60-те години на миналия век той дебютира на сцената в Русе в малка партия от опера на Хренников, след която подготвя първата си голяма и много успешна роля – Дон Базилио от „Севилският бръснар“ на Росини. Следват Даланд от „Летящият холандец“ на Вагнер, Зарастро от „Вълшебната флейта“ на Моцарт, Спарафучиле от „Риголето“ на Верди. В началото на 70-те години Стефан Димитров вече е оценяван както от публиката, така и от взискателната по онова време критика като една от младите надежди на българския оперен театър. През 1973 г. е отличен с втора награда на Международния конкурс за млади оперни певци в София, а след това е изпратен на специализация в московския Болшой театър, където работи с големи диригенти като Юрий Симонов и Борис Хайкин и усъвършенства някои от най-ярките партии в репертоара си – Борис Годунов, Иван Сусанин, Галицки и Кончак от „Княз Игор“ на Бородин. Особено важен е приносът на Стефан Димитров за представянето на българския репертоар в театрите ни. Известен е фактът, че е бил сред любимите певци на Парашкев Хаджиев, който го е определял като най-органичния изпълнител на Куцар в операта си „Албена“. С тази роля Стефан Димитров печели наградата си на конкурса за млади оперни певци. Освен Куцар, от творчеството на Хаджиев в репертоара му са Найден от „Майстори“, полковник Боляров от „Юлска нощ“, Мурад от „Мария Десислава“, Владимир Расате от „Лето 893“, а една от най-внушителните му и впечатляващи български роли е Хан Аспарух от едноименната опера на Александър Райчев, която му носи званието „заслужил артист“.

В студиото на „Неделен следобед“ гостува проф. Боянка Арнаудова с лични впечатления от изявите на певеца.

В звуковите файлове можете да чуете и интервю на Милена Николаева със сина на Стефан Димитров – именития пианист Любен Димитров, известен в целия свят с интерпретациите на клавирното дуо Аглика Генова – Любен Димитров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна