Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Падналите ангели в древните апокрифи, българския фолклор и киното

Снимка: Pxhere

Мотивът за падението на Божите вестители и воини е стар почти колкото първите опити на човека да обясни и опише света и своето място в него. Още в старозаветните апокрифи, известни като книги на Енох, е разказана интересна версия за ангелите, които престъпват волята на Твореца, и в нея, чудно ли е, главна роля играят жените. Привлечени от хубостта им, ангелите решили да се задомят и предали на земните щерки тайното знание за болестите, билките, обработката на металите и други божествени познания, в добавка и изкуството да се гримират. 

След много преписи и преводи, включително и на старобългарски, на Еноховите писания, впрочем дело вероятно на различни автори, историята продължава пътя си в устните предания на традиционните българи. В тях липсва последователният разказ за придобиване на тайните знания и за падението на ангелите, но мотивът намира нови превъплъщения. 

Проф. Флорентина Бадаланова-Гелър, фолклористка, ръководителка на отдел „Славянски бази данни“ в Кралския антропологически институт в Лондон, почетен научен сътрудник на Юнивърсити колидж в Лондон, професор в Свободния университет и член на екипа на Макс Планк институт в Берлин, антрополог, филолог и теолог, проследява митологемата за падналите ангели от древните апокрифи, през фолклора, до съвременните книги и филми. Според нея митът живее дори в историите за роботите, разбунтували се срещу създателите си, така както ангелите се опълчили срещу волята на Твореца.• 25 години „За думите“ – от фонда на предаването: Мария Райкова за плътските грехове в старобългарските писмени паметници
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от