Eмисия новини
от 22.00 часа

Над 650 дка увредени гори ще възстанови Югозападното държавно предприятие

Снимка: БГНЕС

До края на годината Югозападното държавно предприятие ще възстанови над 650 декара увредени гори, които попадат в екологичната мрежа „Натура 2000“.

Пострадалите от климатичните промени или човешка намеса площи се залесяват с дървесни видове чрез контейнерни фиданки, произведени в  разсадник „Лукорско“. Новата технология, инвестициите за която са осигурени по програма “LIVE” на ЕК, дава изключително добри резултати в прихващането, споделят от горското предприятие.

До този момент са произведени над 310 хиляди фиданки със закрита коренова система.

Според  експертен анализ 50 процента от увредените държавни гори в България, попадащи в екологичната мрежа „Натура 2000“, са на територията на Югозападното държавно предприятие.

С оглед на това се разработва нов проект, който предвижда залесяването на още 2750 декара горски територии.

Работи се и по създаването на модел за възстановяване на горските системи, засегнати от природни катаклизми, като се залесят устойчиви на  климатичните промени дървесни видове.   

 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от