Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саудитска Арабия иска допълнително съкращаване на петролните добиви

Снимка: Ройтерс

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и съюзниците й планират да увеличат съкращаването на добива на петрол и вече са се договорили това споразумение да е в сила поне до юни 2020 година. Саудитска Арабия иска да изненада положително пазара преди листването на " Сауди Арамко" (Saudi Aramco), съобщиха два източника, запознати с преговорите, цитирани от "Ройтерс".

Споразумението, което обсъждано от ОПЕК и други страни производителки, известни като ОПЕК+, ще добави поне 400 000 барела на ден към вече съществуващите съкращения от 1,2 милиона барела на ден или 1,2 процента от световните доставки. Сегашното споразумение е в сила до март.

"Те (Саудитска Арабия - бел."Ройтерс") искат да изненадат пазара", каза един от източниците.

Други два източника заявиха, че последните анализи на ОПЕК, направени от Съвета на икономическата комисия на ОПЕК, показват огромно свръхпредлагане и струпване на запаси през първата половина на 2020 година, ако не бъдат направени допълнителни съкращения.

Русия, която е ключов съюзник на ОПЕК, наскоро се противопостави на по-големи съкращения или удължаване на срока на споразумението. Москва обаче винаги заема твърда позиция преди всяко заседание, а след това дава одобрението си за конкретната политика, напомня Ройтерс. Според източниците Саудитска Арабия действа, за да убеди Русия.

Рияд се нуждае от високи цени на петрола, за да балансира бюджета си и да подкрепи оценката на първичното публично предлагане (ППП) на Сауди Арамко, което може да стане най-голямото в света.

Спекулациите, че ОПЕК ще увеличи съкращенията на добивите, допринасят за поскъпване на петролните фючърси по време на търговията в понеделник.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през февруари догодина нарастват с 0,8% към 61 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през януари - с 1,3% към 56 долара за барел.

Известна подкрепа за поскъпването на петрола оказват и по-добрите от очакваното данни за промишлената активност в Китай през ноември.

Възходящото ценово движение обаче е ограничено от силно негативен старт на търговията на акции на Уолстрийт в резултат на ново изненадващо свиване на промишлената активност в САЩ през миналия месец и подновени притеснения относно търговското напрежение в световен план, след като по-рано в понеделник Доналд Тръмп обяви, че възстановява високите мита за вноса на стомана и алуминий от Бразилия и Аржентина.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна