Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Законът за човешките права в Хонконг не помага на търговската сделка с Китай

Доналд Тръмп, президент на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви пред репортери в Белия дом в понеделник, че решението му да подпише законопроекта за подкрепа на антиправителствените протестиращи и на човешките права в Хонконг не дава "по-добри" шансове за постигане на търговска сделка с Китай. Той обаче настоя, че все още има възможност за постигане на търговско споразумение.

На въпрос на репортери дали законопроектът ще направи сделката с Пекин по-трудна, Тръмп отговори: "Приетият от Конгреса и подписан от мен закон за човешките права в Хонконг няма да подобри шансовете за търговска сделка, но все пак ще видим какво ще се случи".

Американският президент отново настоя, че китайците "желаят да постигна сделка".

През миналата седмица Китай се изказа остро против решението на Доналд Тръмп да подпише хонконгския законопроект и заплаши да предприеме мерки за противодействие спрямо САЩ.

Междувременно министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос заяви пред телевизия Fox news, че президентът Доналд Тръмп ще повиши тарифите за китайския внос, в случай че двете държави не успеят да постигнат търговска сделка до 15 декември.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени