Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът във Велико Търново приключи делото за изборите в Горна Оряховица

Снимка: БГНЕС

Административният съд във Велико Търново приключи процесуалното гледане на делото за касиране на изборите за кмет на община Горна Оряховица и се очаква да се произнесе до седмица.

Местната коалиция „БСП, АБВ, Движение 21“ оспорва уседналостта на Добромир Добрев от ГЕРБ, който на балотажа на 3 ноември спечели третия си кметски мандат.

Социалистите обжалват резултатите от изборите заради липсата на настоящ или постоянен адрес на техния опонент и твърдят, че той не отговаря на условията за уседналост.

Софийският адвокат на жалбоподателите Георги Иванов отказа коментар извън съдебна зала: „След като излезе съдебното решение, тогава може да бъде коментирано. На този етап е рано“.

В заседанието, в което съдия по делото е Росен Буюклиев, беше представен оригинал на личния регистрационен картон на Добромир Добрев и приета съдебно-графологична експертиза на документа.

Направен е пропуск при въвеждането на данните за адресната регистрация, посочи адвокатът на Добрев - Деница Цветанова: „Бяха въведени данните от хартиения носител в автоматизираната система и си излезе удостоверение за настоящ адрес на Добрев от 1992 г.“.

От Общинската избирателна комисия са категорични, че не са нарушили Изборния кодекс за условията на уседналост.

Съдебното решение се очаква до седмица.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!